Omaisille
Keuhkoahtaumatauti vaikuttaa myös sairastuneen läheisten elämään. Voi olla vaikeaa hyväksyä, että elämä on mukautettava sairauteen.
Kuinka olla tukena
Keuhkoahtaumatautiin sairastuneena voi elää hyvää elämää useiden vuosien ajan, ja parhaat edellytykset sairastuneella siihen on, kun hänellä on tietoa ja motivaatiota. Merkittävin asia keuhkoahtaumataudissa liittyy suurelta osin elämäntapamuutokseen: tärkeintä on onnistua lopettamaan tupakointi lopullisesti. Fyysinen aktiivisuus vaikuttaa myös suuresti siihen, miltä tuntuu keuhkoahtaumatautia sairastavana. Sinun tuellasi voi olla helpompi pitää motivaatiota yllä.
Yhteisiä elämäntapapäätöksiä
Keuhkoahtaumataudissa elämäntapamuutos voi olla ehdottoman välttämätöntä mahdollisimman hyvän terveyden ylläpitämisen kannalta. Hengenahdistus ja väsymys voivat vaikeuttaa fyysisesti aktiivista elämää, vaikka se pitkällä aikavälillä vähentäisikin epämukavuutta. Kannustamalla ja jatkamalla toimintaa, jossa te molemmat liikutte, on todennäköisempää, että fyysinen aktiivisuus jatkuu ja voi parhaimmillaan saada teidät löytämään uusia yhteisiä kiinnostuksen kohteita. On myös tärkeää löytää tasapaino aktiivisuuden ja palautumisen välillä, koska energia ei riitä yhtä kauan, kun sairastaa keuhkoahtaumatautia. Saattaa tulla tarve keskustella siitä, mitä haluatte tehdä yhdessä ja mitä sairastunut voisi tehdä yksin.
Keuhkoahtaumatautipotilaan laihtuminen on yleistä, koska hengittäminen kuluttaa niin paljon energiaa. On hyvä saada opastusta ravitsemusterapeutilta, jotta ymmärrätte, kuinka ruokailutottumuksia kannattaa muuttaa riittävän energian ja proteiinin saannin turvaamiseksi.
Tuki lääkärikäyntien aikana
Sairastuneelle saattaa olla helpompaa, että joku on mukana lääkärikäynnillä. Kun kaksi ihmistä kuuntelee, on helpompi esittää kysymyksiä ja auttaa toisiaan muistamaan tiedot.
Auta havaitsemaan pahenemisvaiheet
Monet oireet ilmaantuvat vaivihkaa, ja joskus läheisen voi olla helpompi havaita lisääntyvät oireet. Mikäli pahenemisjakson merkkejä havaitaan ajoissa ja henkilö voi aloittaa hoidon kotona lääkärin ohjeiden mukaan, se voi lieventää pahenemisjaksoa ja välttää sairaalahoitoa. Kannustamalla henkilöä jatkamaan fyysisistä aktiivisuutta toipuminen helpottuu ja pahenemisjaksojen riski pienenee.
Tarvitsetko hoitosuunnitelman?
Hoitosuunnitelmalla tarkoitetaan kirjallista suunnitelmaa, joka antaa konkreettisia vinkkejä pahenemisjaksojen välttämiseksi ja sisältää ohjeet siitä, mitä tehdä taudin pahentuessa ja keneen ottaa yhteyttä. Perheenjäsenen on hyvä tietää, mihin kiinnittää huomiota, jotta pystyy toimimaan ajoissa.
Lue lisääPidä huolta itsestäsi
Krooninen sairaus voi vaikuttaa parisuhteen roolijakoon. Ehkä tarpeet ovat erilaiset kuin ennen. Uuden tasapainon löytäminen parisuhteessa voi viedä aikaa. Mutta jos haluat olla se, jolla on enemmän jaksamista, sinun on myös varmistettava, että teet asioita, jotka saavat sinut tuntemaan olosi hyväksi. Älä unohda itseäsi ja varmista, että lataat akkusi ajoissa. Voi myös olla mukavaa jakaa ajatuksiasi muiden samassa tilanteessa olevien kanssa.
Kysymyksiä ja vastauksia
Lähisukulaisena (lapsi, puoliso, avopuoliso, sisarus tai läheinen ystävä) voit kysyä, miten henkilö voi ja mitä hoitoa hän saa, mutta sairastava saa päättää, onko sinun mahdollista saada sitä tietoa vai ei.
Kyllä, kunhan sairastava niin haluaa. Jos olet mukana käynneillä, sinä ja sairastunut saatte samat tiedot ja se voi auttaa teitä muistamaan tärkeät asiat. Se voi myös helpottaa sairastuneen tukemista.
Ota yhteyttä, vaikka edellisestä tapaamisesta olisikin jo kauan, etkä tiedä mitä sanoa. Se voi merkitä sairastuneelle paljon, että yrität. Kysy, voitko auttaa tai ehdota tapaamista. On yleistä, että keuhkoahtaumatautia sairastavat ihmiset eristävät itsensä. Varaudu myös siihen, että saatat saada kielteisen vastauksen.
Pahenemisjaksot
Pahenemisjakso voi merkitä pysyvää keuhkojen toiminnan ja fyysisen kapasiteetin menetystä. Siksi on tärkeää estää pahenemisjaksot ja toimia ajoissa, jos terveydentila muuttuu. Lääketieteellinen termi pahenemisjaksoille on pahenemisvaiheet. Tiedätkö mitä voit tehdä itse?
Lue lisääHoito
Voit itse tehdä paljon taudin hidastamiseksi. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miltä sinusta tuntuu tulevaisuudessa. Voit myös saada tukea, joka auttaa sinua tekemään muutoksia, joita tarvitaan pysyäksesi terveenä.
Lue lisääTietoja keuhkoahtaumataudista
Keuhkoahtaumatauti vaikuttaa keuhkoihin ja hengitysteihin ja vaikeuttaa hengittämistä. Monet keuhkoahtaumatautia sairastavat eivät tiedä siitä, luultavasti siksi, että tauti tulee salakavalasti, jolloin siihen tottuu ja sen kuvitellaan olevan normaalia ikääntymistä. Varhaisen diagnoosin saaminen voi auttaa sinua elämään hyvän elämän taudin kanssa.
Lue lisää