Pahenemisjaksot
Pahenemisjakso voi merkitä pysyvää keuhkojen toiminnan ja fyysisen kapasiteetin menetystä. Siksi on tärkeää estää pahenemisjaksot ja toimia ajoissa, jos terveydentila muuttuu. Lääketieteellinen termi pahenemisjaksoille on pahenemisvaiheet. Tiedätkö mitä voit tehdä itse?
Lue lisääMikä on hoitosuunnitelma?
Hoitosuunnitelma tarkoittaa kirjallista suunnitelmaa, jota noudattamalla tunnet olosi mahdollisimman hyväksi. Se sisältää myös suunnitelman siitä, kuinka toimia, jos keuhkoahtaumatautisi on pahenemassa, jotta voit välttää tai lievittää pahenemisvaihetta.
Lue lisääPahenemisvaiheet
Mitä kauemmin voit välttää pahenemisvaiheita, sitä todennäköisemmin säilytät nykyisen keuhkotoimintasi. Mikä tahansa pahenemisvaihe voi johtaa keuhkojen palautumattomaan toiminnan menetykseen. Varmista, että sinulla on hoitosuunnitelma, jotta tiedät mitä tehdä, jos tilanteesi huononee.
Mitä voit tehdä itse välttääksesi pahenemisvaiheen?
Lopeta tupakointi: Jos tupakoit edelleen, paras asia, jonka voit tehdä, on lopettaa.
Fyysinen aktiivisuus: Päivittäinen harjoittelu itselle sopivalla tavalla ja tahdilla vähentää uusien komplikaatioiden riskiä.
Rokotuta itsesi hengityselinsairauksia, kuten keuhkokuumetta (pneumokokki), kausi-influenssaa ja koronaa vastaan.
Mistä tunnistat pahenemisvaiheen?
Merkkejä akuutista pahenemisesta voi olla se, että hengästyt nopeammin ja yskit enemmän limaa, joka voi olla värjäytynyttä. Samoin lisääntynyt yskiminen, hengityksen vinkuminen tai väsymys voivat olla merkkejä pahenemisvaiheesta. Jos sinulla on vain lisääntynyttä hengenahdistusta, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.
Näiden kysymysten avulla voit tarkentaa tietämystäsi keuhkoahtaumataudista:
Mikä lasketaan pahenemisvaiheeksi?
Myös sellainen tilapäinen keuhkoahtaumataudin paheneminen, jonka voit saada hallintaan itse, lasketaan. Ota aina yhteyttä terveydenhuoltoon, jos epäilet sairautesi pahenemista ja kerro, että sinulla on keuhkoahtaumatauti, koska se vaikuttaa oireidesi kokonaisarviointiin. On myös tärkeää, että lääkärilläsi on tieto tilasi heikkenemisestä, sillä se vaikuttaa siihen, kuinka todennäköistä on, että tilasi huononee edelleen.
Lisätoimenpiteet pahenemisvaiheessa
Lääkitystäsi saatetaan joutua säätämään pahenemisvaiheen aikana. Tärkeää on pyrkiä pitämään fyysinen aktiivisuus mahdollisimman korkeana pahenemisvaiheen yhteydessä, sillä se mahdollistaa nopeamman toipumisen ja pienentää riskiä joutua sairaalahoitoon keuhkoahtaumataudin pahenemisen vuoksi.
Kysymyksiä ja vastauksia
Hengitystieinfektio on yleisin syy keuhkoahtaumataudin pahenemiseen, johon liittyy oireita, kuten hengenahdistusta, yskää ja limaa. Jos sinulla on jatkuvia oireita tai jos ne pahenevat kahden viikon ajan, on tärkeää, että hoitava lääkäri tietää, koska tämä voi vaikuttaa siihen, mikä hoito sopii sinulle.
Varmista, että liikut mahdollisimman paljon pahenemisvaiheen jälkeen, koska se auttaa sinua toipumaan paremmin taudista ja vähentää niitä vastaisuudessa. Tämä pätee jo sairaalassa, jos tarvitsit sairaalahoitoa. Paluu voi tuntua raskaalta, koska menetät usein lihasmassaa pahenemisvaiheen aikana, mutta on tärkeää yrittää rakentaa kehoa parhaalla mahdollisella tavalla, jotta selviät sekä arjesta että pystyt parantamaan vastustuskykyä uusia pahenemisvaiheita vastaan.
Keuhkojen toiminta heikkenee, kun olet akuutisti sairas, ja paranee suurelta osin, kun olet jälleen terve. Valitettavasti keuhkojen toiminta ei yleensä palaa entiselleen, vaan sairastamasi tauti aiheuttaa keuhkojen toiminnan heikentymisen. Siksi on tärkeää tehdä kaikkesi pysyäksesi terveenä, jotta säilytät mahdollisimman paljon keuhkojen toimintakapasiteettia.
Tietoja keuhkoahtaumataudista
Keuhkoahtaumatauti vaikuttaa keuhkoihin ja hengitysteihin ja vaikeuttaa hengittämistä. Monet keuhkoahtaumatautia sairastavat eivät tiedä siitä, luultavasti siksi, että tauti tulee salakavalasti, jolloin siihen tottuu ja sen kuvitellaan olevan normaalia ikääntymistä. Varhaisen diagnoosin saaminen voi auttaa sinua elämään hyvän elämän taudin kanssa.
Lue lisääHoito
Voit itse tehdä paljon taudin hidastamiseksi. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miltä sinusta tuntuu tulevaisuudessa. Voit myös saada tukea, joka auttaa sinua tekemään muutoksia, joita tarvitaan pysyäksesi terveenä.
Lue lisääLäheisille
Keuhkoahtaumatauti vaikuttaa myös sairastuneen läheisten elämään. Voi olla vaikeaa hyväksyä, että elämä on mukautettava sairauteen.
Lue lisää