Tietoja keuhkoahtaumataudista
Keuhkoahtaumatauti vaikuttaa keuhkoihin ja hengitysteihin ja vaikeuttaa hengittämistä. Monet keuhkoahtaumatautia sairastavat eivät tiedä siitä, luultavasti siksi, että tauti tulee salakavalasti, jolloin siihen tottuu ja sen kuvitellaan olevan normaalia ikääntymistä. Varhaisen diagnoosin saaminen voi auttaa sinua elämään hyvän elämän taudin kanssa.
TietotestiMikä on keuhkoahtaumatauti?
Keuhkoahtaumatauti on keuhkoihin vaikuttava sairaus, joka voi ilmetä useilla eri tavoilla. Useimmiten tauti johtuu siitä, että keuhkot ovat olleet pitkään alttiina haitallisille aineille, yleisimmin tupakansavulle, mutta myös pöly, ilmansaasteet ja lapsuuden vakavat toistuvat hengitystieinfektiot voivat aiheuttaa keuhkoahtaumatautia myöhemmässä elämänvaiheessa.
Keuhkojen vaurioituminen vaikeuttaa hapen saantia keuhkorakkuloiden tuhoutuessa. Myös ilman virtaus keuhkojen läpi vaikeutuu hengitysteiden tulehtuessa.
Varhaisimmat oireet ovat yskä, lima ja hengenahdistus. Koska hengitys on tärkeää koko keholle, sairaus myös vaikuttaa vähitellen koko kehoon.
Sairaus on usein ehkäistävissä, ja elämäntapamuutoksilla sekä lääkehoidolla voidaan parantaa oireita ja ennustetta.
Keuhkoahtaumatauti on keuhkosairaus, jota esiintyy 3–9 prosentilla Suomen aikuisväestöstä.
Sairaus etenee hitaasti ja vaikuttaa keuhkoihin ja hengitysteihin lisäten hengenahdistusta. Koska tauti kehittyy salakavalan hitaasti, useiden vuosien aikana, helposti ajatellaan, että hengenahdistus johtuu ikääntymisestä ja peruskunnon heikkenemisestä. Oireisiin tottuu ja heikentyneeseen kestävyyteen sopeutuu, mikä osaltaan heikentää kuntoa. Tästä syystä monet sairastavat keuhkoahtaumatautia tietämättään.
Miltä keuhkoahtaumatauti tuntuu?
Hengenahdistus, väsymys, limainen yskä ja toistuvat hengitystieinfektiot ovat varhaisia oireita, joilla voi olla myös muita selityksiä. Ajan myötä ongelmat tulevat yhä selvemmiksi ja hengittäminen muuttuu entistä työläämmäksi. Voit myös kokea äkillisiä pahenemisjaksoja ( näitä sanotaan pahenemisvaiheiksi). On tärkeää, että tunnistat sairauteesi liittyvät akilliset pahenemisjaksot ja hitaasti etenevät muutokset, sillä ne voivat vaatia erilaisia hoitotoimenpiteitä lääkäriltäsi.
Uloshengitys vaikeutuu
Kapeat ja jäykät hengitystiet vaikeuttavat uloshengittämistä ja keuhkojen tyhjentämistä ilmasta. Happiköyhä ilma jää tällöin keuhkoihin, mikä tarkoittaa, että seuraava hengitys ei ulotu koko keuhkoihin. Tätä kutsutaan ilmansalpaukseksi, ”air trapping”, mikä johtaa huonoon hapettumiseen.
Pinnallinen hengitys
Keuhkoahtaumatautipotilaan on vaikea hengittää syvään. Tämä johtaa tihentyneeseen hengitysnopeuteen rasituksessa, mikä edelleen vaikeuttaa hapen imeytymistä.
Hengenahdistus
Tunne, ettei saa tarpeeksi ilmaa, aiheuttaa voimakasta epämukavuutta. Hengitystiet tuntuvat kireiltä ja hengittäminen vaatii lihasvoimaa. Vaikeassa keuhkoahtaumataudissa hengenahdistusta voi esiintyä jopa levossa.
VINKKEJÄ hengenahdistuksen vähentämiseen
Huulirakohengitys tehostaa hengitystyötä ja vähentää hengenahdistusta.
Toimi näin:
Hengitä sisään nenän kautta ja hengitä ulos huulien muodostamasta kapeasta raosta luodaksesi vastuksen uloshengitykseen. Hengitä rintakehän alaosalla ja pallealla.
Vastushengitys
Uloshengittäminen vastusta tarjoavan apuvälineen kautta (ns. pulloon puhallus), voi tehdä hengityksestä syvempää ja tehokkaampaa. Jos sinulla on ongelmia liman kanssa, vastushengitys yhdessä yskimistekniikan kanssa voivat helpottaa liman kerääntymistä ylös.
Hönkäisy
Hönkäisy eli voimistettu uloshengitys (huffing) on yskimisen tapa, joka on vähemmän rasittavaa kuin normaali yskiminen. Se on tapa päästä eroon limasta.
Toimi näin:
1. Hengitä syvään sisään nenän kautta.
2. Tee voimakas uloshengitys suun kautta kuin huurruttaisit peiliä.
3. Toista muutaman kerta.
4. Kun limaa on noussut ylähengitysteihin, yskäise lima ja sylje se sitten ulos.
Tärkeää saada diagnoosi
Jos keuhkoahtaumatauti havaitaan ajoissa, voidaan keuhkojen toimintaa ylläpitää paremmin ja hidastaa tilanteen huononemista.
TietotestiKeuhkoahtaumatauti vaikuttaa koko kehoon
Keuhkoahtaumatautipotilaan verikokeissa voidaan nähdä epänormaali määrä soluja,
jotka ovat aktiivisia tulehduksen aikana, mikä viittaa tulehdukseen koko kehossa. Keuhkoahtaumatautiin liittyy usein muitakin sairauksia. (www.kaypahoito.fi)
Lihakset
Lihasvoima ja kestävyyskunto heikkenevät. Se näkyy erityisesti jalkojen lihaksissa, mutta myös käsivarsissa. Fyysinen aktiivisuus auttaa ylläpitämään lihasvoimaa ja kestävyyttä. Taudin edetessä hengityslihasten on työskenneltävä entistä kovemmin. Fyysiseen aktiivisuuteen sopeutuminen on silloin vaikeampaa.
Aliravitsemus
Hengittäminen kuluttaa keuhkoahtaumatautia sairastavalla enemmän energiaa, ja syöminen voi olla vaikeaa. Laihtuminen on varoitusmerkki. Suurelta osin painonlasku johtuu lihasmassan vähenemisestä. Voit saada apua ravitsemusterapeutilta oppiaksesi, mitä ja miten syödä painon ylläpitämiseksi.
Kysy lääkäriltäsi tai sairaanhoitajaltasi ravitsemusterapeutin yhteystiedot.
Heikentynyt elämänlaatu
Hengenahdistuksen, ahdistuneisuuden, masennuksen ja heikentyneen elämänlaadun välillä on yhteys, jota ei tarkoin tunneta. Monet ihmiset, joilla on vaikea keuhkoahtaumatauti, eristäytyvät ja muuttuvat vähemmän liikkuviksi.
Ahdistus ja masennus
Ahdistuneisuuden ja masennuksen riski on suurempi niillä, joilla on paljon hengenahdistusta. Toisaalta näyttää myös siltä, että hengenahdistus koetaan pahemmaksi, jos kärsii ahdistuksesta ja masennuksesta.
Sydän- ja verisuonisairaudet
Keuhkoahtaumatautia sairastavat ihmiset kärsivät useammin sydän- ja verisuonisairauksista, mutta syytä tälle ei täysin tunneta.
Neljä vaikeusastetta
Sairaus jaetaan neljään vaikeusasteeseen riippuen siitä, kuinka paljon keuhkokapasiteettia on jäljellä. Kahdella samassa vaiheessa olevalla henkilöllä voi olla erilaisia oireita ja erilainen riski sairauden pahenemiseen. Siksi keuhkoahtaumatauti jaetaan myös luokkiin A (vähän oireita), B (enemmän oireita) ja E (alttius pahenemisvaiheille, vähintään 2 pahenemisjaksoa vuoden aikana). Ne myös määrittävät, mikä hoito on sopivin.
Täältä voit lukea lisää keuhkoahtaumataudista
• www.hengitysliitto.fi/
• www.kaypahoito.fi/
Syventävää tietoa niille, jotka haluavat tietää enemmän
Hengitystiet haarautuvat ohuempiin ja ohuempiin tiehyeisiin, jotka päättyvät pienten elastisten keuhkorakkuloiden (alveolien) ryppäisiin. Alveoleissa keho vaihtaa hiilidioksidia (josta kehon on päästävä eroon) uuteen happeen, jota tarvitaan kaikissa kehon soluissa.
Tupakansavu on ylivoimaisesti yleisin keuhkoahtaumataudin aiheuttaja länsimaissa. Tupakansavu sisältää lukuisia eri aineita ja hiukkasia, joista moni vahingoittaa keuhkoja. Niin kauan kuin tupakoit, vahingoitat keuhkojasi ja niiden toiminta heikkenee normaalia nopeammin. Hyvä uutinen on, että heti kun lopetat tupakoinnin, heikentyminen hidastuu. Suurin ja tärkein yksittäinen terveyttä parantava tekijä keuhkoahtaumataudissa on tupakoinnin lopettaminen.
Haitalliset hiukkaset
Hengittämämme ilma sisältää hiukkasia, jotka valitettavasti voivat sisältää haitallisia myrkkyjä tai ovat niin pieniä, että ne voivat päästä syvälle keuhkoihin. Kaikista keuhkosairauksista, joihin ilmanlaatu vaikuttaa, keuhkoahtaumatauti on sairaus, jossa yhteys näkyy selvimmin sekä sairastumisriskin että taudin nopeamman etenemisen suhteen. Autojen pakokaasut, puunpoltto, metsäpalot ja työperäinen altistuminen haitallisille aineille lisäävät riskiä. Kehittyvissä maissa, joissa tulta käytetään sisätiloissa lämmitykseen ja ruoanlaittoon, biomassan polttaminen on yleinen keuhkoahtaumataudin syy.
Perinnöllisyys: Suomessa noin 300 000 ihmisellä on alttius alfa-1-antitrypsiinin (AAT) puutokselle. Kyseessä on proteiini, joka estää bakteereja ja vieraita soluja hajottavia entsyymejä alkamasta toimia kehon omia kudoksia vastaan. Suurimmalle osalle ihmisistä puutos ei ole ongelma, mutta se tekee keuhkoista erityisen herkät kehittyvälle keuhkoahtaumataudille ja voi vaikuttaa jo 30–40-vuotiaana. Diagnoosi saadaan verikokeen avulla. Niille, joilla on tiedossa AAT-puutos, tärkein neuvo on olla aloittamatta tupakointia ja pysyä fyysisesti aktiivisena.
Tämä tapahtuu ilmateissä
Pienten hengitysteiden (bronkiolien) limakalvo turpoaa ja muodostaa limaa, ja turvotus aiheuttaa hengitysteiden ahtautumista. Tämä johtaa pitkäaikaiseen limaiseen yskään. Pitkittynyt tulehdus käynnistää korjausprosessin, joka tekee kudoksesta normaalia vähemmän elastisen. Tulehdus ahtauttaa pienimmät hengitystiet.
Tätä tilaa kutsutaan bronkioliitiksi eli hengitysteiden tulehdukseksi.
Miten alveolit vaikuttavat
Meillä on useita satoja miljoonia keuhkorakkuloita (alveoleita), joiden pinta-ala on yhteensä noin 90m2. Kun alveolit tuhoutuvat, kuten keuhkoahtaumataudissa tapahtuu, keuhkojen kyky ottaa happea heikkenee huomattavasti. Keuhkorakkuloiden seinämät vaurioituvat niin, että muodostuu suurempia ja jäykempiä pusseja. Tämän seurauksena pinta-alaa, joka voi vastaanottaa happea ilmasta, on vähemmän. Tätä alveolien tilannetta kutsutaan emfyseemaksi eli keuhkolaajentumaksi. Emfyseema tekee keuhkoista vähemmän joustavat, mikä vaikeuttaa hengitetyn ilman pääsyä keuhkoihin ja niistä ulos.
Miten alveolit vaikuttavat
Sekä astma että keuhkoahtaumatauti aiheuttavat hengitystieoireita, joihin liittyy yskää, hengenahdistusta, liman muodostumista ja hengityksen vinkumista. Tästä syystä voi olla vaikea tietää, onko kyseessä astma vai keuhkoahtaumatauti. Sinulla voi olla samanaikaisesti sekä astma että keuhkoahtaumatauti. Astmaa voivat sairastaa sekä lapset että aikuiset, mutta keuhkoahtaumatauti sen sijaan on harvinainen alle 40-vuotiailla. Suurin ero on, että astmassa keuhkojen toiminta vaihtelee normaalin ja heikentyneen välillä, kun taas keuhkoahtaumataudissa osa keuhkojen toiminnasta menetetään pysyvästi. Hengenahdistus johtuu siitä, että on vaikea saada tarpeeksi happea, kun keuhkorakkulat ovat vaurioituneet.
Astmassa hengenahdistus johtuu ärtyvien hengitysteiden supistumisesta. Tätä voidaan torjua hengitysteitä laajentavilla lääkkeillä. Hengenahdistus astmassa on palautuvaa eli oireet voivat hävitä ja keuhkojen toiminta palautua normaaliksi.
Haluatko tietää enemmän astmasta? Lue www.omaastma.fi
Pahenemisjaksot
Pahenemisjakso voi merkitä pysyvää keuhkojen toiminnan ja fyysisen kapasiteetin menetystä. Siksi on tärkeää estää pahenemisjaksot ja toimia ajoissa, jos terveydentila muuttuu. Lääketieteellinen termi pahenemisjaksoille on pahenemisvaiheet. Tiedätkö mitä voit tehdä itse?
Lue lisääHoito
Voit itse tehdä paljon taudin hidastamiseksi. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miltä sinusta tuntuu tulevaisuudessa. Voit myös saada tukea, joka auttaa sinua tekemään muutoksia, joita tarvitaan pysyäksesi terveenä.
Lue lisääLäheisille
Keuhkoahtaumatauti vaikuttaa myös sairastuneen läheisten elämään. Voi olla vaikeaa hyväksyä, että elämä on mukautettava sairauteen.
Lue lisää